Klasowa uprawa szczypiorku
Uczniowie klasy I a mając na uwadze swoje zdrowie wraz z nadejściem wiosny postanowili założyć hodowlę szczypiorku. W podjętym przedsięwzięciu pomoc zaoferowała mama Rafała, ucznia naszej klasy p. Marta Rajkowska. Dzieci, zgodnie z poleceniem i wskazówkami wychowawczyń w ustalonym dniu przyniosły do klasy na zajęcia plastikowe pojemniki po śmietanie, jogurtach, maśle roślinnym itp. oraz średniej wielkości cebulki. Pani Rajkowska przygotowała czarną ziemię i gumowe rękawiczki każdemu dziecku. Po zorganizowaniu miejsca pracy i zabezpieczeniu ławek przed zabrudzeniem mama Rafała przedstawiła i zademonstrowała kolejne czynności wykonywane podczas sadzenia szczypiorku. Pierwszoklasiści z uwagą słuchali i obserwowali p. Martę podczas sadzenia roślinki, a następnie przystąpili do pracy. Z wypiekami na twarzy posadzili swoje cebulki do ziemi we wcześniej przygotowanych pojemnikach, ustawili je na parapecie sali lekcyjnej i podleli. W taki oto sposób uczniowie klasy I a założyli klasową uprawę szczypiorku. W ciągu kilkunastu kolejnych dni opiekowali się swoją hodowlą. Wyznaczone osoby podlewały cebulki, a wszyscy z zapartym tchem obserwowali ich wzrost. Wreszcie nadszedł dzień degustacji swojej uprawy. Oczywiście sam szczypiorek nie bardzo by smakował, ale w połączeniu z naturalnym twarożkiem i świeżym pieczywem smakował wyśmienicie. Zdrowe śniadanie zorganizowane w naszej klasie wszystkim bardzo smakowało, a jedliśmy je z jeszcze większym apetytem, gdyż na kanapkach pojawił się własnoręcznie wyhodowany szczypiorek.
Wychowawczynie:
Nela Bielawska
Irena Rostkowska